kenji fujisawa

KENJI FUJISAWA

Aizome
Tòquio, 2011

Kenji Fujisawa és un artesà que tenyeix amb indi, de forma tradicional, teles de cotó per confeccionar yukata (kimonos d'estiu). Nascut al Japó el 1923, va aprendre la tècnica en el taller del seu pare i porta 68 anys perfeccionant-la.
L’indi és un colorant blau fosc que s'extreu de les fulles d'un arbust d'1 a 2m d'alçada (Indigofera tinctoria). És un dels tints més antics utilitzats per l'home, en tèxtil i en impremta. Des de l'Antic Egipte, als Maies, Índia, Xina, Àfrica, Oceania… La paraula «Índigo»(«indi» en català) deriva del llatí indicus, ‘de l' Índia’, degut a que aquest colorant s'importava des d'allí. Al Japó l'arbust és autòcton i l'aizome (ai: indi, zome: tenyit) data del segle X i té el seu esplendor en el període Edo (s.XVII). Tradicionalment s'utilitzava a Okinawa com a repelent d'insectes i serps.
El procés que segueix consisteix en el·laborar una plantilla de paper d'arròs amb malla de fils de seda, que pot arribar a ser molt complexa i que avui en dia pràcticament s'ha extingit. La plantilla es col·loca sobre la tela i s'aplica una pasta bloquejadora, d'arròs, amb una brotxa. Quan es retira la plantilla, la tela ha quedat bloquejada només en els espais on la pasta ha pogut passar. Un cop preparada la tela, la submergeix entre 15 i 30 minuts en els tancs que contenen el colorant, retirant-la perquè s'oxidi tantes vegades com calgui depenent de la intensitat de blau que vulgui obtenir. Per aconseguir un to fosc de blau, per exemple, caldria repetir aquest procés de immersió-oxidació 30 vegades durant 30 minuts. Com que el tint amb indi és un procés d'oxidació, fins que no passen uns segons i reacciona amb l'aire encara té un to verdós, és després quan es torna blau. "El colorant està viu", diu Fujisawa. I com més grossa sigui l'escuma a la superfície del tanc, més viu està.
La casa-taller està situada al barri tèxtil de Sumida, a la part est de Tòquio. I des de l'any 2000 també és un petit museu. Fujisawa ens explica orgullós, l'homenatge que va rebre del governador de Tòquio per la seva contribució a la cultura tradicional japonesa. El preu d'una de les seves yukata ronda els 80,000¥ (uns 700€). "Hi havia molts tintorers d’indi a la zona, però la meva familia pot ser l'última". Actualment qui es fa càrrec del negoci és el seu fill Yukihiro, la tercera generació.